was successfully added to your cart.

Ostoskori

Kauden 2020-2021 kesäharjoittelukausi on päättymäisillään. Harjoituskausi alkoi viikolla 19 eli maanantaina 4.5.2020. Viikon 40 alkuun mennessä (30.9.2019) on ehtinyt kulua 144 päivää kesän harjoituskautta, joka voidaan vetää yhteen jälleen numeroiksi. Jokainen mukaan laskettu harjoitus on taltioitu Polar Flow:hon ja tässä blogissa on julkaistu yhteenvetona jakaumat harjoitusmääristä ja -lajeista. Teksti on Kristan henkilökohtaisen valmentajan, Matti Haavisto, analyysi nyt päättyneestä kesäharjoittelukaudesta:

Kauden 2020-2021 tavoitteet harjoitusmäärän osalta ovat 900-950h. Tällä hetkellä ollaan suunnilleen tavoitteessa, vaikkakaan suunnitellun harjoitusmäärän saavuttaminen ei ole se tärkein asia. Tärkeintä on saada tehtyä mahdollisimman paljon onnistuneita harjoituksia. Viime kauteen verrattuna harjoitusmäärässä ollaan noin 15-20h edellä, vaikka harjoituskausi aloitettiin tänä vuonna noin 1,5 viikkoa myöhemmin.

  • 144 vuorokautta
  • 273 yksittäistä harjoitusta
  • 425 tuntia harjoittelua
  • 4428 kilometriä
  • Keskimääräinen treenimäärä päivässä: 2 tuntia 57 minuuttia (2019: 2h 45min, 2018: 2h 34min)

Kristalla on takana pitkä ura ja olemme tukeutuneet siihen toimivaan harjoitusmalliin, mikä on vuosien varrella koettu hyväksi. Krista tarvitsee suhteellisen paljon aerobista määräharjoittelua. Kovat tehoharjoitukset ovat olleet kesän harjoituskaudella sivuroolissa. Niitä on tullut pääosin maajoukkueleireillä ja sieltäkin on karsittu joitain kovempia tehoharjoituksia. Uusia ärsykkeitä tai muutoksia pitää kuitenkin sopivassa määrin hakea, että kehittymistä tapahtuisi. Tälle kaudelle suurin muutos on ollut se, että Krista on harjoitellut maajoukkueen mukana. Elokuun maajoukkueleiriltä hän oli poissa, koska olimme juuri ennen leiriä Italiassa omalla korkeanpaikanleirillä pitkän kolmen viikon jakson. Alkuosan leiristä harjoittelimme tutussa Seiser Almissa ja loppuleiriksi siirryimme meille uuteen paikkaan; Anterselva. Onneksi Anterselvassa oli kokenut opas mukana; Mari Eder. Kyseinen kolmen viikon kokonaisuus Italiassa sujui oikein hyvin ja kaikki suunnitellut harjoitukset pystyttiin toteuttamaan. Italian leirin jälkeen jouduimme ottamaan kevyemmin vähän pidempään mitä olimme suunnitelleet. Italiassa viikottaiset harjoitusmäärät olivat 25-30 tunnin luokkaa ja palautumisen kanssa oli kotiin paluun jälkeen vähän haasteita. Tilanne kuitenkin normalisoitui noin kahdessa viikossa ja syyskuun maajoukkueleiri onnistui Kristan osalta jo suunnitellusti.

Voimaharjoittelun osuus on myös tärkeä Kristan harjoittelussa. Sitä on tehty säännöllisesti läpi kauden 1-2 kertaa viikossa. Voimaharjoittelun suunnittelusta vastuun on kantanut Kristan aviomies Tommi.

Maajoukkueleireillä teemana ovat olleet Oberstdorfiin MM-kisamaastoihin peilatut jyrkät kuokkanousut ja sen tyylisiä harjoituksia on mallinnettu lähinnä Vuokatin leireillä Vuokatinvaaran nousuun. Tähän olemme lisänneet kotiharjoittelussa lajivoimaharjoituksia, pääosin sauvoittaluisteluja rullasuksilla ylämäkeen. Lisäksi Tommi on saliharjoituksissa miettinyt liikkeitä sillä silmällä, että pystytään parantamaan jalkojen lihaskestävyyttä.

Harjoituskausi on kokonaisuudessaan ollut kovin erilainen mihin on totuttu. Normaalisti olemme aloittaneet toukokuussa Sognefjelletin lumileirillä (nyt olimme Kilpisjärvellä) ja syyskuuta lukuun ottamatta olemme olleet käytännössä joka kuukausi korkeanpaikan leirillä. Nyt ainoa korkeanpaikan leiri oli elokuun Italian leiri. Lokakuun Senales on ollut myös aiemmin ohjelmassa. Nyt emme sinne lähde vaan leireilemme Vuokatissa. Olen yllättynyt, miten hyvin harjoitussuunnitelmat ovat toteutuneet täällä kotimaassa. Matkapäiviä leiripaikoille on tullut huomattavasti vähemmän, joten ne on voitu hyödyntää harjoitteluun.

Viime vuonna kesän aikana kertyi ohjelmaan neljä rullahiihtokilpailutapahtumaa, mutta tänä kesänä niitä tuli ainoastaan yksi; rullahiihdon SM-kilpailut Vuokatissa.

Alla on vielä jakaumaa harjoitustunneissa mitattuna lajeittain (oranssit palkit) ja tehoalueittain (harmaat ja pinkit palkit):
Krista_2020 summer
Kuvan lyhenteet avattuna:
H(p) = Hiihto, perinteinen
H(v) = Hiihto, vapaa
Muut = muut lajit
SJK = Sauvajuoksu
JK = Juoksu / (kävely)
RH(p) = Rullahiihto, perinteinen
RH(v) = Rullahiihto, vapaa
VH = Voimaharjoittelu
MK = Maksimaalinen kestävyys, harjoittelu yli anaerobisen kynnyksen
VK = Vauhtikestävyys, harjoittelu aerobisen ja anaerobisen kynnyksen välillä
PK = Peruskestävyys, harjoittelu alle aerobisen kynnyksen

Leave a Reply