was successfully added to your cart.

Ostoskori

Huh hellettä, mikä meitä viime viikolla helli ja toisaalta hieman uuvuttikin! Monelle viikonlopun lämpömittareiden ennätyslukemat ovat tällä viikolla muuttuneet hikoiluksi töissä. Ensimmäiset kesäloman jälkeiset työpäivät ovat aina yhtä selviytymistaistelua. Jos liikkuminen jäi kesälomalla vähiin, voi töiden aloittamisen vieroitusoireita helpottaa kevyellä kuntoilulla. Illat ovat vielä valoisia ja ulkona on lämmintä, ”vielä on kesää jäljellä”.

Metsässä liikkumiseen voi kokeilla ottaa myös sauvat mukaan, niillä saa liikkuvuutta yläkroppaan ja toisaalta ne tasapainottavat menoa epätasaisessa maastossa. Kuva: Swix / Touho Häkkinen

Pienikin tavoite riittää liikkumaan lähtöön

Kunnon kohentaminen kannattaa aloittaa itselle sopivaan tahtiin ja niiden lajien parissa, joista itse nauttii. Myös omaa kroppaa on syytä kuunnella, jotta liikunnan ilo säilyy ja motivaatio pysyy korkealla. Jos liikuntasuorituksen tavoite on irroittautua työ- ja arkiajatuksista, kannattaa lähteä ympäristöön, joka ei muistuta arkisista asioista. Jos taas nautit tehokkaasta moniajosta, niin pidä vaikkapa palaveri kävellen työkaverin kanssa! Toisia ihmisiä liikunnan pariin motivoi seura, kun taas toisille kevyt liikunta luonnon rauhassa on paras motivaattori lenkille lähtemiseen.

Tässä pari vinkkiä kaikille töihin palanneille kuntoilun aloittajille:

  1. Aseta tavoite, mihin haluat liikunnalla päästä. Se voi olla vain parempi olo ja lomaltapaluutuskan helpottaminen tai vaikka joku loppukesän rento liikuntatapahtuma, johon osallistumiseen tähtäät. Voit myös paloitella yhden isomman tavoitteen pieniksi välitavoitteiksi, joita on helpompi saavuttaa kuten: ”tällä viikolla käyn kaksi kertaa kävelemässä vähintään 30min”.
  2. Valitse sellainen laji, josta itse nautit. Pyöräily, uinti, hölköttely tai vaikka metsässä samoaminen ovat hyviä liikuntamuotoja. Jos kuntosaliharjoittelu ei innosta, erilaiset kuntopiiriliikkeet kehon painolla ovat hyviä vaihtoehtoja vaikkapa kotioloissa toteutettavaksi.
  3. Muista rento vauhti ja määrä varsinkin alussa. Vanha kunnon PPPP -sääntö on oikein hyvä ohje. Eli muista, että Pitää Pystyä Puhumaan Puuskuttamatta. Puolen tunnin kevyt liikunta parina kolmena päivänä viikossa on ihan riittävä määrä erityisesti alussa. Muista olla itsellesi armollinen: jos et jonain päivänä työkiireiden vuoksi ehdi liikkua ajattelemaasi aikaa niin vähempikin riittää.
  4. Kuuntele kroppaasi ja huolla sitä. Tee kestävyysliikunnan lisäksi 1-2 kertaa viikossa jumppa ja venyttele aina hyvin. Kuuntele kroppaasi erityisesti liikuntakertoja ja määrää kasvattaessasi.
  5. Treenaa sinulle sopivina aikoina. Toiset ovat aamuihmisiä ja toiset iltavirkkuja. Valitse sinulle sopiva aika liikuntaan äläkä ajoita treeniä päivän kuumimpiin hetkiin. Jos yksin treenaaminen ei innosta, pyydä mukaan lenkkikaveri, niin voitte kannustaa toisianne liikkumaan.
  6. Muista syödä terveellisesti. Vanha kunnon ruokaympyrä toimii ihan hyvin ja kasviksia sekä terveellisiä välipaloja kannattaa lisätä ruokavalioon, jos niitä on siitä puuttunut. Kun ruokailurytmi pysyy tasaisena, energiaa riittää pitkin päivää niin työhön kuin liikuntaankin. Ja treenatessa on tärkeää nauttia nestettä tarpeen mukaan.
  7. Lepää riittävästi. Hyvä uni on tarpeen ja jos lomarytmi painaa, niin viikonloppuna päiväunet ovat ihania energialisiä. Kun oikein treenihuuma iskee on syytä muistaa myös palauttavat lepopäivät – niiden jälkeen liikunta maistuu taas keholle ja mielelle.

Lemmikin kanssa ulkoilu voi olla yksi hyvä motivaattori lenkille lähtemiseen 🙂 Kuva: Maaseudun Tulevaisuus / Johannes Tervo

Tsemppiä töiden aloitukseen – moikataan lenkillä 🙂

*Alkuperäisen tekstin löydät PARMAblogista täältä.

Krista

 

Leave a Reply