was successfully added to your cart.

Ostoskori

Hiihdossa on valtava määrä muuttujia hallittavaksi, ja varsinainen lopputulos muotoutuu sen mukaan, miten nämä muuttujat on pystytty hallitsemaan. Eri osa-alueita analysoidaan jatkuvasti ja erityisesti keväisin yhdessä valmentajien ja tukijoukkojen kanssa. Hiihto on maailman absoluuttisella huipulla joukkuepeliä, jossa loistotuloksesta saa kiittää ja onnitella aina koko tiimiä!

Lahden MM-kilpailuista Krista saalisti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen mitalin ollen yhdistelmähiihdon toinen. Viime kausi palkittiin peräti kolmella henkilökohtaisella mitalilla, joten juurikaan enempää ei kukaan olisi kaiketi voinut edes odottaa. Olympialaissa taistelu mitaleista oli erittäin tiukka; yhdistelmähiihdossa marginaali katkeraan nelostilaan oli Kristan puolella 0,8 sekuntia ja vapaan hiihtotavan 10km:n kilpailussa kymmenyksen hitaampi suoritus olisi tiputtanut Kristan pronssilta sijalle 4. Jälkikäteen voitaneen todeta, että huippusuorituksessa on mukana myös ripaus onnea.

Ero palkintopallille määrittelee hiihtäjän tason

Jos jätetään tässä vaiheessa muuttujat erottelematta toisistaan, ei spekuloida onnella ja katsotaan ainoastaan marginaaleja palkintopallisijoituksiin nähden, voi datasta tehdä pari selkeää johtopäätöstä. Keräsimme datan Kristan kaikista kansainvälisistä kilpailuista (maailmancup-osakilpailut ja arvokilpailut) vertailuun, jotka on hiihdetty arvokilpailuiden päätösmatkaan mennessä. Tämä on ajanjakso, joka määrittelee pitkälti sen, miten todennäköisiä arvokilpailuista saatavat mitalit ovat.

Kuva 1. Kausi 2017 oli Kristalle lopullinen läpimurtokausi ja Lahden MM-kilpailuiden yhdistelmäkilpailun hopea oli uran ensimmäinen henkilökohtainen arvokilpailumitali. Kuvaajassa on piirrettynä Kristan ero podiumille (sekunteina) kaikissa kansainvälisissä kilpailuissa arvokilpailuiden päätösmatkaan mennessä. Kuvaajaan on huomioitu ainoastaan normaalimatkan kilpailut (5-15km) ja Tour de Ski:n loppunousu puuttuu analyyseistä.

Yhteenvetoa kuvaajan perusteella:

  • Kaudella 2017 tiukat taistelut pyörähtivät Kristan eduksi
  • Kaudella 2018 taso heitteli eniten
  • Kaudella 2019 suoritustaso on ollut ennätyksellisen varma, ei yhtään notkahdusta

Johaugin ylivoima pienentänyt muiden top3-saldoa

Norjalaisen Therese Johaugin ylivoima on tullut tutuksi kuluneen kauden kilpailuissa, ja se on siirtänyt varjoon muiden hiihtäjien ohella myös muut norjalaishiihtäjät. Jotta vertailu top3-sijoituksissa voitaisiin tehdä kausiin 2017 ja 2018, laskimme toiseen kuvaajaan keskimääräiset erot ”Johaugilla ja ilman”. Laskimme lisäksi eron sijoitukseen 4, joka kertoo kuinka tiukoista mitalitaisteluista on ollut kyse.

Vihreät palkit kuvaavat Kristan keskimääräistä eroa podiumille kausina 2017-2019 jos Johaugia ei oteta vertailussa huomioon. Mustat palkit kuvaavat Kristan keskimääräistä eroa sijaan 4. vastaavasti. Punaisissa palkeissa puolestaan on mukana Johaugin suoritukset (käytännössä eroa vihreisiin palkkeihin siis ainoastaan kaudella 2019, jolloin Johaug teki paluun). Kuvaajissa negatiiviset keskiarvot tarkoittavat, että Kristan ero kyseiseen sijoitukseen oli keskimäärin Kristan eduksi.

Yhteenvetoa kuvaajasta:

  • Muihin kuin Johaugiin nähden kausi 2019 on ollut jopa tiukempi kuin ennätyskausi 2017 (9.7 sekuntia top3-sijoitukseen!).
  • Vertailussa 2018 ja 2019 Johaugin mukana ollessakin Kristan keskimääräinen ero podiumille on pysynyt käytännössä samalla tasolla (18.5 vs 17.9)

Huomioitavaa on, että tämä analyysi on vain yksi monien joukossa ja loppupeleissä keskimääräisiä eroja konkreettisempaa on saldo urheilijan mitalikaapissa. Kristalla siellä on arvokisamitaleja 10, joista henkilökohtaisia mitaleja 4.

Loppukausi – uhka vai mahdollisuus?

Maailmancup-kautta on jäljellä kaksi viikonloppua, jonka jälkeen hiihdetään vielä suomenmestaruuksista Äänekoskella 29.3.-31.3. sekä Ylitorniolla 6.4.-7.4. Loppukauden aikana ja sen jälkeen on mahdollista tehdä paljon tulevaa kautta ja tulevaisuutta silmällä pitäen; uusia suksia testataan kevätkeleissä, etsitään kenties hieman uuden profiilin suksia, analysoidaan harjoituskauden saldoa, mietitään tulevaisuuden suuntaviivoja ja nautitaan päivä päivältä valoisimmista kevätkeleistä!

Kristan kumppaniyhteisö Team #PARMAKOSKI toivottaa koko Suomen joukkueelle menestyksekästä loppukautta ja toivottaa kaikki hiihdon ystävät tervetulleeksi Äänekosken SM-kilpailuihin, johon yhteisö lupaa tulla äänekkäästi kannustamaan kaikkia!

Hiihtoterveisin,

Team #PARMAKOSKI / Aki

Leave a Reply