You can achieve anything if you work hard enough to get it.

Olen kotoisin maaseudulta Luhalahdesta (tarkemmin Vahosta), Ikaalisista ja olen edustanut ensimetreistäni asti Ikaalisten Urheilijoita. Hiihtoa olen harrastanut koko ikäni, mutta kilpailemisen aloitin 12-vuotiaana.

 Pienestä pitäen olen nauttinut fyysisten töiden tekemisestä. Muutettuamme maalle olen auttanut isää milloin missäkin maatilan töissä, välillä ilman paitaakin lauleskellen “käyn Vahon laitaan, minä ilman paitaa”. Muistan vielä elävästi, kun tuli aika lähteä kiviä kantamaan pellolta. Oman pään kokoisia kiviä kannoin käsin ojan toiselle puolen, kun taas Ari-isä siirsi isompia traktorin voimin. Luulenkin, että sisukkuuteni ja vahvuuteni on osittain peräisin maatilan töistä.

Nuorena hiihdin isän tekemällä kilometrin lenkillä isosiskon kanssa, välillä kilpaakin. Hopeasompaikäisenä aloin leireillä, jolloin myös henkilökohtainen valmentajani Matti Haavisto tuli kuvioihin mukaan – ja tätä tarinaa kirjoitamme Matin kanssa edelleen yhteistyössä. Tietysti vähän vanhempana ei enää oma peltolenkki riittänyt ja lähdinkin aina koulun jälkeen äidin kyydissä harjoittelemaan. Koulupäivät venyivät välillä pitkiksi, kun koulumatkaa oli yhteen suuntaan 52km. Illat menivät sitten läksyjä tehdessä. Siksi luontevaa oli lähteä opiskelemaan Vuokattiin, missä koulu ja olosuhteet olivat urheiluun suotuisat. Sotkamon lukiosta valmistuttua, siirryin jälleen eteläisempään Suomeen ja valitsin määrätietoisesti ammatikseni hiihtämisen.

Ensimmäistä kertaa leireilin yhdessä A-maajoukkueen kanssa kaudella 2009-2010. Sitä ennen debytoin ensimmäisissä MM-kisoissa Liberecissä vuonna 2009 ja vuonna 2010 pääsin ensimmäistä kertaa Olympialaisiin – Vancouveriin. Kaudella 2010-2011 nousin virallisesti A-maajoukkueeseen ja kiersin ensimmäistä kertaa maailmancupia todenteolla. Urani ensimmäinen MM-mitali pujotettiin kaulaani Oslossa 2011 (2 MM-mitalia) ja nousin maailmancupin kokonaispisteissäkin sijalle 12. Menestys toi uusia haasteita, sillä nuorelle tytölle mediapyöritys oli keväällä ehkä hieman liian hurja.

Sochin olympialaisista saalistin urani ensimmäisen olympiamitalin, kun otimme viestijoukkueella Anne, Aikku, Kepa ja minä kisassa hopeaa! Urani lähti nousukiitoon kaudella 2016-2017, kun nousin 9 kertaa maailmancupin podiumille ja voitin ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisamitalini kotiyleisön edessä Lahden MM-kilpailuissa. Harjoitusmäärien nosto onnistui ja tuotti tulosta myös seuraavalla kaudella, kun Pyongchangin olympialaisista oli kotiin kannettavana kolme henkilökohtaista olympiamitalia; kaksi pronssia ja yksi hopea 🙂

Name: Krista Pärmäkoski (Lähteenmäki)
Date of Birth: 12.12.1990
Career: a skier
Height: 160cm
Weight: 54kg
Olympic medals: 4
Medals in World Championships: 6
The first MC points: 29.11.2008 Ruka (29th in sprint)
Pull-up record: 26
Municipality: Ikaalinen
Current residences: Kuortane and Lahti